Kobiety w ciąży powinny w odpowiedni sposób się odżywiać, ponieważ jest to bardzo istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka w ich łonie. Codzienny jadłospis ma przede wszystkim zawierać produkty bogate w niezbędne składniki odżywcze i mineralne. Podstawowa zasada głosi, że w drugim trymestrze należy zwiększyć zapotrzebowanie energetyczne o około 360 kalorii, natomiast w trzecim nawet o 480 kalorii. Jeśli interesuje nas profesjonalne układanie diety Warszawa to miasto, gdzie bez problemu znajdziemy specjalistę doświadczonego w tym zakresie.
Kobieta będąca w ciąży musi spożywać dużo wysokojakościowego białka, węglowodanów złożonych i tłuszczy nienasyconych. Oczywiście nie obejdzie się również bez przyjmowania mikro- oraz makroskładników w postaci magnezu, cynku, witamin z grupy A, B i C, a także kwasu foliowego. Wspomniane białko znajduje się m.in. w mięsie drobiowym i cielęcym, rybach morskich, jajach kurzych, wyrobach mlecznych i nasionach pochodzących od roślin strączkowych. Z kolei węglowodany najlepiej jest czerpać z kaszy gryczanej i jaglanej, płatków owsianych, chleba razowego, brązowego ryżu i makaronu pełnoziarnistego durum. Na koniec pozostają jeszcze tłuszcze omega, dostępne choćby w oliwie, oleju lnianym czy orzechach włoskich. Przy okazji trzeba pamiętać o tym, aby jeść co najmniej 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, co z pewnością wpłynie pozytywnie na metabolizm. Dozwolone są drobne przekąski między poszczególnymi daniami, ale wyłącznie w formie owoców i warzyw. Dodajmy, że nie obejdzie się też bez wypijania minimum dwóch litrów wody na dobę, gdyż porządne nawodnienie organizmu wspomaga pracę nerek i przyspiesza usuwanie toksyn.