Life & Style

Dlaczego dobrej jakości oliwa powinna znaleźć się w każdej kuchni?

Dlaczego dobrej jakości oliwa powinna znaleźć się w każdej kuchni?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jednym z podstawowych składników diety każdego człowieka są tłuszcze niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Na uwagę zasługuje zwłaszcza oliwa z oliwek, ponieważ wykazuje silne właściwości prozdrowotne. Posiada zielonożółty kolor oraz specyficzny, wyraźnie gorzkawy smak. Zawiera przy tym kwasy omega-3 i omega-6, które niwelują ryzyko zachorowania na raka i regulują poziom dobrego cholesterolu. 

Inwestycja z pewnością się opłaci 

Oliwa jest bogata nie tylko w kwasy omega, ale też witaminy A, C, D, E i K oraz składniki mineralne w postaci potasu, magnezu czy fosforu. Z tego względu okazuje się wprost nieoceniona w domowej kuchni. Jej regularne spożywanie zwiększa odporność na infekcje, gwarantuje odpowiednią krzepliwość krwi, wzmacnia zęby, opóźnia starzenie się skóry, wspomaga działanie układu naczyniowo-sercowego i pokarmowego, a ponadto zapobiega rozwojowi groźnych chorób – m.in. Alzheimera, cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Godna polecenia jest w szczególności oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno, gdyż nie ma w sobie absolutnie żadnych innych substancji poza naturalnymi. Można ją kupić w sklepie online, dostępnym pod adresem https://kolebkasmaku.pl/sklep/. Co istotne, nadaje się zarówno do smażenia, jak i do sałatek, pizzy czy sosów. Świetnie zastępuje masło w trakcie pieczenia ciast. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*