Life & Style

Jakie pieczywo powinniśmy spożywać najczęściej?

Jakie pieczywo powinniśmy spożywać najczęściej?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pieczywo dla wielu osób uchodzi za nieodłączny element jadłospisu. To naturalne, bowiem stanowi bazę wielu posiłków i jest dodatkiem do różnych dań. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że każdy, komu zależy na pozbyciu się nadprogramowych kilogramów, powinien na dobre wykluczyć je ze swojej diety. Czy to prawda? Okazuje się, że niekoniecznie! Wystarczy jedynie wiedzieć, jaki rodzaj pieczywa jeść.

Odżywiać się smacznie i zdrowo bez większych wyrzeczeń? To możliwe!

Najlepiej sięgać po pieczywo razowe, pszenne i żytnie, lub mieszane, żytnio-pszenne. Posiada ono niski indeks glikemiczny oraz mniejszą kaloryczność niż standardowe pieczywo białe. Ponadto zawiera błonnik poprawiający trawienie i zwiększający uczucie sytości. Godne polecenia są wypieki orkiszowe i pełnoziarniste. Obfitują one w cenne witaminy z grupy B, oraz takie minerały, jak między innymi żelazo, magnez, cynk oraz wapń. Regularne ich spożywanie przyniesie więc wiele korzyści dla naszego organizmu. Ciekawą opcją, którą warto uwzględnić w swoim menu jest także pieczywo z dodatkiem ziaren. Mogą to być ziarna słonecznika, nasiona chia czy nasiona czarnuszki. Chleb z czarnuszką nie tylko jest zdrowy, ale także posiada wyjątkowe walory smakowe. Dzięki temu doskonale będzie komponował się z rozmaitymi dodatkami do kanapek. Podczas robienia zakupów sprawdzajmy skład pieczywa i sięgajmy wyłącznie po takie produkty, które są pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Spożywajmy wyłącznie jak najbardziej naturalne wypieki.    

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*