Foodtruck to coraz popularniejsza forma działalności gastronomicznej. Przemawiają za nią przede wszystkim niskie koszty, możliwość wyróżnienia się spośród konkurencji oraz mobilność. W przypadku tradycyjnej restauracji lokalizacja jest aspektem kluczowym dla sukcesu przedsięwzięcia. Jeśli natomiast prowadzimy biznes na kołach to zawsze możemy zmieniać ją dowolnie już w trakcie działalności. Oprócz niskiego progu wejścia, mobilna kuchnia daje nam więc spory margines błędu, a ten jest wręcz zbawienny, nie tylko dla początkujących przedsiębiorców.
Wynajem lub zakup przyczepy gastronomicznej to zdecydowanie najlepszy sposób na spróbowanie swoich sił w gastronomii. Wynika to głównie z niskich kosztów, nie tylko początkowych, ale również stałych. Operując z przyczepy, nie płacimy bowiem czynszu, rachunków, nie magazynujemy też dużej ilości półproduktów. Jedyną stałą zewnętrzną opłatą, oprócz tych wynikających z przepisów dotyczących działalności gospodarczej, jest zazwyczaj ta za miejsce postojowe. Uniwersalność rozwiązań oferowanych przez firmy takie jak np.: https://biznesdowynajecia.pl/ daje nam także możliwość zmiany menu lub miejsca oferowanych usług.
Wynajem pozwala również, w razie niepowodzenia, na proste i tanie zlikwidowanie działalności, ryzyko jest więc minimalne. Sama forma przyczepy daje nam także możliwości promocji, jakich nie uzyskalibyśmy nigdy przy prowadzeniu tradycyjnego lokalu. Oprócz regularnej działalności możemy bowiem brać udział w bardzo popularnych ostatnimi czasy zlotach foodtrucków. Nic nie stoi też na przeszkodzie ustawienia się w pobliżu stadionu, lodowiska, supermarketu, czy innego, przyciągającego ludzi obiektu.