Kawę można przygotować w ekspresie ciśnieniowym. Proces przygotowania jest podobny jak w przypadku ekspresu do kawy. Ekspresy ciśnieniowe służą do parzenia kawy, gorącej czekolady i herbaty. Ekspresy te są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach od różnych marek. Szeroki wybór ekspresów znajdziesz na stronie https://proficafe.pl/ekspresy-do-kawy-saeco.
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest wyczyszczenie ekspresu przed jego uruchomieniem. Do jej czyszczenia można użyć dowolnego naturalnego środka czyszczącego lub gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Zaleca się również, aby uruchomić trochę wody w maszynie po jej czyszczeniu. W ten sposób upewnisz się, że nie pozostały żadne pozostałości po środku czyszczącym. Jeśli używasz przenośnego ekspresu do kawy, upewnij się, że wylałeś z niego całą wodę przed przechowywaniem go do późniejszego użytku.
Następnie napełnij garnek wodą i zamknij szczelnie jego pokrywę po dodaniu do niego fusów z kawy. Niech urządzenie stoi przez około 4 minuty, tak aby fusy z kawy nasiąkły wodą prawidłowo i uwolniły swój smak do niej podczas parzenia później.
Po tym czasie załóż pokrywę ekspresu ciśnieniowego i włącz jego przełącznik znajdujący się z boku lub na dole, w zależności od jego konstrukcji. Pozwól, aby urządzenie zaparzyło kawę. Po zakończeniu parzenia wyłącz przełącznik i zdejmij pokrywę z ekspresu. Następnie za pomocą łyżki usuń z wody resztki fusów po kawie. Wlej świeżo zaparzone espresso do filiżanek i ciesz się nim!