W kulinarnej historii naszego kraju wędzenie odgrywało ważną rolę. Był to i nadal jest doskonały sposób na zakonserwowanie jedzenia. Dzisiaj już jednak wiemy, że niektóre przepisy znajdujące się w starych książkach kucharskich to niewypał. Wędzenie jajek, czy też podrobów w dzisiejszych czasach nie ma wielu zwolenników, jednak ryby, mięso oraz niektóre rodzaje serów cieszą się ogromną popularnością. Dymny aromat połączony z solą niezbędną do utrwalenia żywności powoduje, że smak tych produktów nie ma sobie równych. Według statystyk w takim wydaniu najbardziej lubimy makrele, łososia oraz pstrąga. Są to dosyć wyraziste, tłuste ryby, dlatego proces wędzenia im nie szkodzi, a wręcz podkreśla ich wspaniałe walory smakowe.
Przemysł próbuje ułatwiać wiele procesów na wyrost i podobnie jest z wędzeniem. Niestety w sklepach znajdziemy mnóstwo produktów, które jedynie z nazwy są uwędzone, jednak z charakterystycznym dymem nie mają nic wspólnego. Ich sekret polega na stosowaniu substancji chemicznych przypominających smak wędzenia. Do tego wystarczy barwnik i na naszym stole leży pachnąca sztucznością, szkodliwa kiełbasa. Z tego względu żywność tego typu powinniśmy kupować jedynie u sprawdzonych sprzedawców mających nieposzlakowaną opinię. Ryby najwyższej jakości wędzone w dymie drzew liściastych znajdziemy m.in. w poszczególnej ofercie sklepu https://lokalneo.pl/ryby-wedzone-181. Pod wskazanym adresem kupimy wyłącznie lokalne produkty z najwyższej półki, których producenci stawiają przede wszystkim na doskonały surowiec.