Owoce morza są chętnie wybierane przez wiele osób. Mają niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość białka i są bogate w witaminy i minerały. Wiele rodzajów ryb zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak wykazano, mają wiele korzyści dla zdrowia.
Niektóre rodzaje owoców morza są dostępne przez cały rok, ale inne są sezonowe. Ryby żyjące w pobliżu dna oceanu są bardziej powszechne w miesiącach zimowych, ponieważ pływają bliżej powierzchni w cieplejszych miesiącach.
Poniżej przedstawiamy kilka popularnych przykładów owoców morza, które możemy znaleźć w sklepach.
Te małże są spożywane przez ludzi od czasów prehistorycznych. Zazwyczaj są one podawane na surowo lub gotowane, ale można je również wykorzystać do przygotowania clam chowder, który jest rodzajem gulaszu z owoców morza.
Krewetki to kolejny popularny rodzaj owoców morza, który można znaleźć w większości supermarketów w tych dniach. Krewetki występują w wielu różnych rozmiarach (od malutkich zwanych „krewetkami” do ogromnych znanych jako „homary”). Krewetki są często sprzedawane świeże lub mrożone (czasami rozmrożone), ale można je również znaleźć w puszkach.
Te skorupiaki są wykorzystywane jako żywność od wieków. Zazwyczaj gotuje się je żywcem i zjada w całości, ale niektórzy wolą jeść ich mięso z muszli po ugotowaniu i ostudzeniu.
Ryby to jeden z najpopularniejszych rodzajów owoców morza na całym świecie. Występuje w wielu różnych kształtach, rozmiarach i smakach i może być gotowana na wiele różnych sposobów (smażona, grillowana lub pieczona). Większość ryb jest bogata w białko i kwasy tłuszczowe omega-3, więc są dobre dla zdrowia serca, a także rozwoju mózgu, gdy jesteś w ciąży lub karmisz dziecko piersią.