Kuchnia to wnętrze intensywnie eksploatowane, które jest przeznaczone przede wszystkim do przygotowywania i spożywania posiłków. Z tego powodu powinno być urządzone w sposób funkcjonalny i jednocześnie atrakcyjny wizualnie. Jednym z polecanych rozwiązań jest wyłożenie podłogi i ścian płytkami ceramicznymi, które charakteryzują się niską ścieralnością, niewielką nasiąkliwością oraz optymalną twardością. Wyjątkowo estetyczne modele posiada w asortymencie sklep online: https://domus-sklep.pl/8-plytki-kuchenne.
Płytki w kuchni to optymalne rozwiązanie głównie dlatego, że bardzo skutecznie chronią podłogę przed wilgocią oraz zabrudzeniami (powstającymi wskutek gotowania czy krojenia składników), a dodatkowo są łatwe w czyszczeniu. Jeszcze kilkanaście lat temu największym powodzeniem cieszyły się wersje terakotowe, które posiadały jednak tę wadę, że były stosunkowo kruche. Obecnie prym wiodą modele gresowe i fajansowe (ceramiczne), produkowane z drobno zmielonego kwarcu bądź kaolinu. Posiadają one bowiem znakomite właściwości fizyczne, a najważniejszą jest ponadprzeciętna wytrzymałość.
Warto w szczególności postawić na płytki matowe lub szkliwione, które imitują naturalne drewno, elegancki marmur, stylową cegłę czerwoną, ewentualnie surowy beton. Z pewnością dodadzą one przestrzeni kuchennej charakteru i spełnią nasze oczekiwania pod względem stricte użytkowym. Jakiś czas temu na rynku pojawiły się też modele antypoślizgowe, gwarantujące maksymalny poziom bezpieczeństwa. Są one idealnym wyborem do mocno eksploatowanych pomieszczeń kuchennych.