Wszystko wokół domu

Płytki w kuchni – czy to dobre rozwiązanie?

Płytki w kuchni – czy to dobre rozwiązanie?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia to wnętrze intensywnie eksploatowane, które jest przeznaczone przede wszystkim do przygotowywania i spożywania posiłków. Z tego powodu powinno być urządzone w sposób funkcjonalny i jednocześnie atrakcyjny wizualnie. Jednym z polecanych rozwiązań jest wyłożenie podłogi i ścian płytkami ceramicznymi, które charakteryzują się niską ścieralnością, niewielką nasiąkliwością oraz optymalną twardością. Wyjątkowo estetyczne modele posiada w asortymencie sklep online: https://domus-sklep.pl/8-plytki-kuchenne.

Świetne połączenie stylu z praktycznością

Płytki w kuchni to optymalne rozwiązanie głównie dlatego, że bardzo skutecznie chronią podłogę przed wilgocią oraz zabrudzeniami (powstającymi wskutek gotowania czy krojenia składników), a dodatkowo są łatwe w czyszczeniu. Jeszcze kilkanaście lat temu największym powodzeniem cieszyły się wersje terakotowe, które posiadały jednak tę wadę, że były stosunkowo kruche. Obecnie prym wiodą modele gresowe i fajansowe (ceramiczne), produkowane z drobno zmielonego kwarcu bądź kaolinu. Posiadają one bowiem znakomite właściwości fizyczne, a najważniejszą jest ponadprzeciętna wytrzymałość.

Warto w szczególności postawić na płytki matowe lub szkliwione, które imitują naturalne drewno, elegancki marmur, stylową cegłę czerwoną, ewentualnie surowy beton. Z pewnością dodadzą one przestrzeni kuchennej charakteru i spełnią nasze oczekiwania pod względem stricte użytkowym. Jakiś czas temu na rynku pojawiły się też modele antypoślizgowe, gwarantujące maksymalny poziom bezpieczeństwa. Są one idealnym wyborem do mocno eksploatowanych pomieszczeń kuchennych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*