Tort jest główną słodkością na urodzinach, weselach i wielu innych przyjęciach. Aby mieć pewność, że jemy wypiek z naturalnych i zdrowych składników, to warto przygotować go samodzielnie. Istnieje wiele sposobów, żeby własnoręcznie udekorować tort. Nie tylko ciasta z cukierni wyglądają przepięknie.
W ozdabianu ciasta pomocne są barwniki spożywcze. Dzięki nim można dowolnie zmieniać kolor tortu i jego dekoracji. Są w 100% jadalne i bezpieczne dla organizmu. Nadają się do zabarwienia każdego elementu, jakim można ozdobić wypiek. Dzięki farbkom ciasto może być oryginalne i w ulubionych kolorach.
Tort warto uatrakcyjnić świeżymi owocami lub kwiatami. Wypieki często są zdobione truskawkami i malinami. Można jednak wybrać inne owoce jak na przykład cytryny. Na koniec dekorację warto uzupełnić o świeże kwiaty. Pozwoli to na ciekawe połączenie, które zachwyci wszystkich gości. Nie trzeba mieć umiejętności artystycznych, żeby stworzyć efektywny tort.
Idealny do przystrojenia tortu może być także krem. Przyda się tutaj rękaw cukierniczy i szpatułka do ciasta. Łatwe w przygotowaniu są te maślane lub z mascarpone. Stworzy się z nich oryginalne dekoracje. Warto posmarować nimi boki tortu i wymodelować według własnego uznania. Można do tego użyć nawet zwykłej łyżki. Za jej pomocą stworzy się z kremu kwiatki i wiele innych wzorów.
Nie trzeba być cukiernikiem, żeby upiec i udekorować tort. Wypiek wykonany w domowych warunkach też może wyglądać pięknie. Wystarczy tylko odrobina chęci i wygospodarowanie chwili wolnego czasu. Dekoracje można wykonać w bardzo prosty sposób. Wystarczą nawet zwykłe owoce lub farby spożywcze do pomalowania pojemnika, czy opakowania. Domowy tort, wykonany ze szczyptą miłości, z pewnością wszystkich zachwyci.