Rozwój techniki i powszechna dostępność materiałów sprawiły, że dzisiejszy sprzęt dedykowany dla gastronomii jest bardzo uniwersalny, a restauracje mogą wybierać takie meble gastronomiczne, które są im aktualnie potrzebne. Wyposażenie danego lokalu zależy głównie od serwowanych przez niego dań. W barach szybkiej obsługi świetnie sprawdzą się frytownice gastronomiczne, które umożliwiają wydawanie w szybkim tempie nawet bardzo dużych porcji.
Zastosowanie znajdą też z pewnością urządzenia do kebaba, czy profesjonalne opiekacze do grilla. Mowa to jednak o lokalach typu fast food. Jeżeli chcemy prowadzić bardziej renomowane miejsce i serwować inne dania, znakomitym wyborem będą naleśnikarki, dzięki którym wysmażymy cienkie i pyszne naleśniki, mogące stać się nawet wizytówką naszego lokalu.
Wszechobecna moda na zdrowe żywienie dotarła także do restauracji. Starają się one już nie tylko serwować dania smaczne, ale również i zdrowe. Świeżo wyciśnięty sok to wspaniały dodatek do dania. Nasi klienci z pewnością docenią fakt, że przygotowujemy go ze świeżych owoców, zamiast podać sok z kartonu. Do tego, by nasz sok był wyjątkowy świetnie przydadzą się wolnoobrotowe wyciskarki. Soki możemy serwować też jako osobne dania, więc zakup takiego urządzenia ma szansę szybko się zwrócić.
W każdym lokalu gastronomicznym trzeba kłaść nacisk na higienę. Kupując meble ze stali nierdzewnej, sprawiamy, że w naszych pomieszczeniach będzie czysto, a sprzęty zachowają odporność na korozję.