Jedną z najważniejszych osób w każdej restauracji jest szef kuchni, czyli zawodowy, wykwalifikowany kucharz. Odpowiada on bowiem bezpośrednio za przygotowanie smacznych potraw, a dodatkowo nadzoruje pracę podległego mu personelu. Powinien zawsze być ubrany w odpowiedni strój składający się z kilku elementów, który charakteryzuje się wysoką funkcjonalnością oraz estetycznym wyglądem. Można go nabyć na https://horecapolska.pl/.
Głównym elementem garderoby wykorzystywanym przez szefa kuchni jest bluza dopasowana do sylwetki i wykonana z dostatecznie grubego materiału (np. naturalnej bawełny z domieszką wytrzymałego poliestru) – koniecznie ze stójką, kontrastową lamówką, krótkim lub długim rękawem, wentylacją pod pachami, kieszonką zlokalizowaną na piersi oraz dwustronnym zapięciem na guziki.
Musi ona oczywiście spełniać wszelkie wymogi BHP, tak aby nawet po wielu dniach eksploatacji zachowała swój pierwotny kształt. Pożądany kolor to biel, czerń, granat, szary lub brąz. Oprócz tego strój każdego szefa kuchni obejmuje delikatnie zwężane spodnie typu chino z elastyczną gumką w pasie i dwiema kieszonkami w tylnej części. Stanowią one doskonałe połączenie klasyki z nowoczesnością.
Istotne komponenty omawianego ubrania o też:
– rękawice ochronne – pięciopalcowe, lateksowe albo termiczne (w zależności od przeznaczenia)
– wysoka czapka kucharska – niezbędna ze względów higienicznych (zabezpiecza dania przed włosami)
– wygodne obuwie z podeszwą antypoślizgową i wkładką amortyzującą wstrząsy
– dodatkowy fartuch (kitel)