Wybór wina do deseru, tak jak i do dań głównych ma niesamowite znaczenie, wobec odbioru smaku danego dania i powoduje zwiększenie się wrażeń z kosztowania potraw. Także i tutaj zadbać musimy o odpowiedni dobór, a w tym przyda nam się trochę czystej teorii, dzięki której szybko poznać będziemy mogli podstawowe tajniki rządzące się przemysłem winiarskim. Jednym z głównych jest podział win do deseru na pół-słodkie oraz słodkie, bowiem te dwa rodzaje mają głównie takie przeznaczenie.
Wina półsłodkie idealnie nadadzą się do deserów, które tak jak to wino, nie charakteryzują się nadmierną słodyczą – odnajdą się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciasteczek oraz ciast podawanych zaraz po daniach głównych. Odpowiednio podkreślą smak deseru, nie powodując jednocześnie zbytniego przesłodzenia smakiem, dzięki czemu ich odbiór będzie jak najbardziej neutralny i tylko korzystnie wpłynie na dany deser. Wina słodkie natomiast przeznaczone są do form dużo słodszych, takich jak wszelkiego rodzaju rozdmuchane torty oraz słodsze desery lub desery lodowe z dodatkami. Dzięki swojej słodkości i braku nie zaburzą oryginalnego smaku dań, jedynie delikatnie podkreślając ich smak.
Decydując się na zakup wina do deseru, pamiętajmy iż musi być ono słodkie lub pół-słodkie, w zależności od rodzaju deseru. Jednymi z lepszych win w tym dziale są wina Soave, sprowadzone prosto z włoskich winnic. Innym ciekawym a zarazem oryginalnym wyborem może okazać się zakup wina lodowego – jest to rzadko spotykany rodzaj wina powstały z zamarzniętych uprzednio na krzaku winogron, a następnie po zbiorze wyciskane, zanim winogrona te zostaną rozmrożone: stąd też nazwa tychże win.