Pierwszą rzeczą, którą należy rozważyć, gdy zakładasz piekarnię, jest sprzęt, którego potrzebujesz. Obejmuje to wszystko, od pieców, mikserów i pieców do innych elementów, takich jak chłodnie, wagi i inne. Urządzenia piekarnicze powinny być wybrane z dużą starannością, ponieważ od ich bezawaryjności zależy w głównej mierze powodzenie Twojego biznesu. Istnieje wiele różnych rodzajów sprzętu piekarniczego dostępnych obecnie na rynku. Poniżej przedstawiono niektóre z najczęstszych przedmiotów, których będziesz potrzebować w swoim sklepie:
Piece są używane do pieczenia ciastek i chlebów. Mogą być gazowe lub elektryczne, ale powinny być w stanie osiągnąć wystarczająco wysokie temperatury, aby piec szybko i równomiernie.
Miksery są niezbędne do wyrabiania ciasta, a także do ubijania śmietany lub białek jaj. Komercyjne miksery mogą być wyposażone w dodatkowe elementy, takie jak haki do ciasta lub trzepaczki. Miksery mogą być ręczne lub elektryczne. Jeśli szukasz miksera elektrycznego, powinieneś rozważyć zakup takiego, który jest drogi. Ułatwi to korzystanie z niego pracownikom i poprawi jakość wypieków.
Krajalnica do chleba pozwala na krojenie równych kromek chleba. Urządzenia te składają się zazwyczaj z dwóch wałków z umieszczonymi między nimi ostrzami, które kroją bochenek, gdy jest on przesuwany między nimi za pomocą przenośnika taśmowego. Do krojenia chleba można również użyć dowolnego rodzaju noża, ale może to być bardziej czasochłonne i skutkować nierównymi kromkami. Krajalnice do chleba są szczególnie przydatne w komercyjnych piekarniach, które mogą produkować setki bochenków dziennie.