Ceremonialne kakao to jeden z najstarszych napojów na świecie. Jest to bardzo smaczny napój, które przepis od wieków przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Na kakao ceremonialne przepis jest dość prosty: wystarczy trochę sproszkowanego kakao, woda, a najlepiej mleko i słodzik naturalny wedle uznania (cukier, miód lub syrop z agawy). Możesz również dodać do swojego napoju przyprawy takie jak cynamon lub imbir, jeśli chcesz uzyskać dodatkowe aromaty.
Ukochane przez wielu kakao ceremonialne przepis wielokrotnie miało modyfikowany. Wiązało się to z obyczajami kulinarnymi kultur, które go dziedziczyły i dostosowywały do swoich gustów. Serwowane na gorąco lub na zimno, słodzone lub niesłodzone. W Japonii tradycyjnie podawane jest z laskami cynamonu i goździkami, a w każdym innym miejscu na świecie, znajdziesz je w jeszcze bardziej zmodyfikowanej formie.
Kakao jest zdrowym elementem diety śródziemnomorskiej. Jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed chorobami serca, rakiem i innymi chorobami przewlekłymi. Jest również dobre dla mózgu – ludzie, którzy regularnie jedzą czekoladę, mają niższy wskaźnik zachorowań na chorobę Alzheimera, według wielu badań.
Jednakże czekolada inna niż gorzka, zawiera dużo tłuszczów nasyconych i cukru, co oznacza, że nie jest częścią zdrowej diety. Jednak ciemna czekolada może być częścią zdrowego planu żywieniowego, jeśli ograniczysz się do małych ilości dziennych (około czterech małych kawałków).