Life & Style

Dania kuchni chińskiej dla początkujących

Dania kuchni chińskiej dla początkujących
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Od wielu lat na całym świecie jedną z najbardziej cenionych kuchni jest kuchnia chińska. Wyróżnia się ona przede wszystkim ogromnym zróżnicowaniem potraw – zarówno pod względem ostrości, jak i formy (kluczowe znaczenie ma tutaj region pochodzenia). Cechą wspólną większości z nich jest jednak niezwykła aromatyczność i bogactwo składników. W niniejszym artykule zostaną wymienione oraz pokrótce opisane najważniejsze dania omawianej kuchni, które pozwolą nam choć w niewielkim stopniu poznać jej niesamowity smak.

Kilka klasycznych przepisów

Najbardziej chyba charakterystycznym daniem kuchni chińskiej są niewielkie pierożki wonton, przygotowywane z cienkiego ciasta i nadziewane farszem składającym się ze zmielonego mięsa wieprzowego (ewentualnie krewetek), czosnku, cebulki (koniecznie zielonej), oleju sezamowego oraz octu ryżowego. Gotuje się je w wodzie lub smaży w bardzo głębokim tłuszczu. Przeważnie są jedzone wraz z aromatyczną zupą makaronową, ale mogą być też traktowane jako odrębna przystawka. Godne polecenia są ponadto różnorodne warzywa smażone w woku, czyli jeden ze sztandarowych przepisów kuchni kantońskiej.

Kolejną niezwykle smaczną potrawą jest baozi – pękata bułeczka z mąki pszennej gotowana na parze, wypełniona wspaniałym farszem z mięsa, pasty fasolowej, chilli i nasion kwiatu lotosu. Jako dodatek podaje się do niej niemal zawsze sos sojowy. Podstawowym daniem jest też kaczka po pekińsku, uznawana za najsłynniejszy chiński smakołyk. Odznacza się ona tym, że przed zabiciem jest karmiona zbożem i pastą sojową, a bezpośrednio przed pieczeniem zostaje specjalnie nadmuchana w celu dokładnego oddzielenia mięsa od skóry. Dzięki temu po przygotowaniu posiada bardzo chrupiącą i złocistą skórkę, a także wyjątkowo soczyste mięso. Podaje się ją ze słodkim sosem o ciemnej barwie (Tian Mian Jiang) i naleśnikami.

Nieco mniej popularne, ale równie smaczne potrawy

Oprócz wymienionych powyżej dań, z pewnością warto spróbować jeszcze czerwonego boczku w słodko-słonym, bardzo lepkim sosie, a także Ma Po Tofu, czyli kostek sojowego sera tofu ugotowanych w sosie z ostrych papryczek chilli (z dodatkiem mielonego mięsa i sfermentowanej fasoli). Pozostałe godne polecenia smakowitości to m.in.: placuszki ze szczypiorkiem, kurczak po hajnańsku, dorada z imbirem oraz sezamem (w zalewie cytrynowej), udka kurczaka w marynacie kokosowej, pikantna zupa z soczewicą w roli głównej i makaron z plasterkami wołowiny i grzybami Mun. Jeśli interesuje nas kuchnia chińska przepisy znajdziemy przede wszystkim na blogach kulinarnych oraz licznych portalach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*