Woda dostarczana do domów, przez miejskie wodociągi, powinna być przebadana i zdatna do spożycia. Jednak wielu osobom może nie odpowiadać jej smak, zapach lub twardość. Zazwyczaj w naszych domach spożywana jest woda butelkowana, a nie kranowa. Jeżeli mamy opory przed spożywaniem wody prosto z kranu, a nie chcemy kupować butelkowanej, warto zastanowić się nad zastosowaniem filtrów do wody.

Filtr zewnętrzny czy dzbanek?

Do wyboru mamy filtry kuchenne, które będą oczyszczały wodę przed dostarczeniem jej do kranu lub dzbanki filtrujące wodę. Wybór rozwiązania zależy od środków finansowych, jakie chcemy przeznaczyć na ten cel i od tego, które jest dla nas wygodniejsze. Zakup dzbanka filtrującego nie jest dużym wydatkiem i jeżeli chcemy sprawdzić, czy samodzielne oczyszczanie wody nam odpowiada, warto zacząć od takiego rozwiązania. Obojętnie jakie filtry do wody zastosujemy, trzeba pamiętać o ich regularnej wymianie lub serwisowaniu.

Jakie są zalety stosowania filtrów?

Przede wszystkim mamy pewność, że woda jest dokładnie oczyszczona np. z wirusów, metali ciężkich czy chloru. Stosowanie filtrów poprawia też walory smakowe . Woda, która została przefiltrowana, charakteryzuje się mniejszą twardością, dzięki temu jest bezpieczniejsza dla urządzeń domowych typu pralka czy zmywarka.

Nie bez znaczenia jest fakt, że dzięki rezygnacji z zakupu wody butelkowanej chronimy środowisko, dzięki takim decyzjom powstaje dużo mniej plastiku, który jest kłopotliwy w zagospodarowaniu. Nasz portfel też odczuje różnicę, regularne kupowanie wody jest dużo większym wydatkiem, niż samodzielne oczyszczanie wody.