Zdrowe ciało

Sposoby na wprowadzenie zdrowych przekąsek do menu dziecięcego

Sposoby na wprowadzenie zdrowych przekąsek do menu dziecięcego
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jadłospis oparty na zdrowych produktach powinien być podstawą w zbilansowanej diecie dziecka. Mały człowiek do właściwego rozwoju potrzebuje stałych posiłków, opartych na różnorodnych produktach, które dostarczą mu energii i odpowiedniej dawki witamin. Należy pamiętać, że kształtując w dziecku właściwe upodobania żywieniowe, przyczyniamy się do zmniejszenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu, zwiększamy jego odporność i zapobiegamy chorobom. Czego unikać w planie dziecięcych posiłków i jak przekonać naszą pociechę do sięgania po zdrowe produkty? Sprawdzamy, jak to zrobić. 

Eliminacja cukru i soli podstawą w prawidłowej diecie dziecka

Zarówno nadmiar soli, jak i cukru są szkodliwe dla małego człowieka. Spożywanie posiłków bogatych w sól może skutkować niewydolną pracą nerek i szkodzić rozwojowi układu kostnego, z kolei cukier jest główną przyczyną próchnicy i otyłości – kształtując ponadto w dzieciach niezdrowe podejście do jedzenia, obfitującego w słodycze. Jak jednak nakłonić najmłodszych do wybierania wartościowych produktów? Stawiajmy na przekąski , które zachęcą je do jedzenia, ale w których składzie nie ma cukru, dodatku soli i szkodliwych konserwantów. Bezglutenowe budynie czekoladowe, zdrowe galaretki, kremy orzechowe oraz inne produkty z dobrym składem dla dzieci oraz dorosłych znajdziemy w internetowym markecie pod adresem https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-413. Pamiętajmy jednak, by swoim przykładem zachęcać dzieci do sięgania po zdrowe posiłki, desery i przekąski.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*