Pixabay/pexels.com
Wśród wielu pomieszczeń w domu czy mieszkaniu, kuchnia stanowi jedno z większych wyzwań aranżacyjnych. Jeżeli często gotujemy to musi być ona w pełni funkcjonalna. Ze względu na duży wybór mebli oraz wyposażenia kuchennego można się jednak pogubić w tym jak urządzić tę przestrzeń w optymalny sposób. Jak się zabrać do planowania kuchni i czego nie może w niej zabraknąć?
Podstawą w kontekście funkcjonalności kuchni jest stworzenie tak zwanego trójkąta roboczego. Chodzi tu o odpowiednie ulokowanie trzech kluczowych punktów w tym pomieszczeniu: strefy mokrej (zlewozmywak, zmywarka), strefy gorącej (kuchenka, piekarnik) oraz strefy chłodnej (lodówka, zamrażarka). Bez względu na kształt pomieszczenia, te trzy elementy powinny się znajdować na planie trójkąta i być od siebie oddalone. W ten sposób unikniemy problemów z wzajemnym wpływaniem na siebie temperatur, a co najważniejsze zapewnimy swobodny dostęp do każdego z tych miejsc.
Tym samym w kuchni może jednocześnie funkcjonować kilka osób, gdyż jeśli ktoś gotuje, to ktoś inny bez problemu może się zająć myciem naczyń czy sięgnąć po coś do lodówki, bez przeszkadzania drugiej osobie. Pozostaje także odpowiednia przestrzeń na ulokowanie miejsca roboczego z blatem, który zwykle umieszcza się między kuchenką, a zlewozmywakiem.
Poza większymi sprzętami kluczowym elementem wyposażenia kuchni są meble, a więc przede wszystkim szafki. Ich wybór w niebagatelny sposób wpływa na funkcjonalność takiego pomieszczenia. Skoro musimy tam przetrzymywać naczynia, przybory, ale i produkty spożywcze, to najlepiej gdy szafek będzie jak najwięcej, lecz zwykle ogranicza nas dostępna przestrzeń. Przydatne mogą się okazać elementy robione na wymiar, co pozwala maksymalnie wykorzystać dostępny metraż. Warto wybierać modele z dużą liczbą szuflad oraz komór, co bardzo ułatwia potem utrzymanie porządku i ładu, niezbędnego by później w wygodny sposób korzystać z tego pomieszczenia.
Ważne jest również to w jaki sposób zagospodarowuje się dane szafki, tak by poszczególne rzeczy znajdowały się jak najbliżej tej strefy pokoju w której z nich korzystamy. W każdej kuchni przydadzą się dobre garnki WMF, natomiast ze względów praktycznych powinny być one ulokowane jak najbliżej kuchenki. Dobrym pomysłem jest rozważenie zakupu specjalnej szafki na tego typu naczynia do gotowania, która zamiast standardowych półek posiada specjalne koszyki do których odkłada się garnki i patelnie. Będzie to bardzo funkcjonalne rozwiązanie, jeśli umieścimy taki mebel w bezpośrednim sąsiedztwie strefy gorącej w naszej kuchni.
By kuchnia mogła zostać określona jako funkcjonalna, powinna być też odpowiednio zorganizowana, tak by bez problemu można było znaleźć wszystkie potrzebne rzeczy. Podczas gotowania trudno wyobrazić sobie gorszą sytuację niż taka w której potrzebujemy danego przyrządu czy produktu, lecz nie możemy go odnaleźć. W okolicy kuchenki warto zatem ulokować wszystkie podręczne rzeczy, takie jak szpikulce, chochle, łopatki czy inne gadżety potrzebne podczas przygotowywania poszczególnych potraw. By zachować porządek warto trzymać je w specjalnych, podwyższanych koszykach.
Ciekawym rozwiązaniem są również specjalne szyny na ściany, na których można umieścić haczyki i to tam odwieszać przyrządy, tak by zawsze pozostawały pod ręką. W pobliżu samego miejsca gotowania powinna się również znajdować strefa z wszelkimi przyprawami, najlepiej umieszczonymi w przeznaczonych do tego słoiczkach, dzięki czemu wszystko będzie klarownie opisane i na swoim miejscu.
W kuchni nieodzowne są również plastikowe pojemniki, w których przetrzymuje się potem różne suchy produkty w szafkach lub gotowe dania, gdy chcemy je umieścić w lodówce. Z pewnością w funkcjonalnej kuchni nie powinno również zabraknąć stojaka na noże. Te są absolutnie podstawowym narzędziem pracy każdej osoby spędzającej czas na gotowaniu, więc powinny być uporządkowane i w łatwo dostępnym miejscu. Jeśli jest taka możliwość to można obok takiego stojaka umieścić wszystkie deski do krojenia – warto natomiast pamiętać by były one w jednym punkcie, a nie umieszczone w różnych szafkach.
Kwestie organizacyjne są bardzo istotne w kontekście tworzenia wygodnej kuchni, lecz w przypadku gotowania najważniejsze są odpowiednie naczynia oraz przybory. Podstawą są oczywiście garnki i patelnie – warto dobierać je pod kątem różnej wielkości, tak by można było przygotować jakieś niewielkie dodatki przy coś podgrzać, ale i przyrządzić większe dania. Entuzjaści gastronomii nie powinni również zapominać o możliwościach jakie daje piekarnik, więc przydadzą się naczynia do zapiekania firmy Harvest, dzięki którym będzie można przygotować znakomite mięso czy zapiekanki.
Dla osób piekących ciasta podstawą są również foremki i blachy do pieczenia. W kontekście przyborów trzeba się zaopatrzyć zarówno w takie, które pozwolą nam na mieszanie dań podczas gotowania, jak i takie, którymi będziemy je potem serwować. Powinny to być zatem specjalne widelce, łyżki, szpatułki, ale też choćby chochle czy łopatki.
Wiele czynności kuchennych może się wydawać z pozoru skomplikowana lub pracochłonna, lecz okazują się one bardzo proste, jeśli mamy do dyspozycji odpowiedni sprzęt. Poza większym AGD, każda funkcjonalna kuchnia nie może się obyć bez mniejszych gadżetów, które pomogą przy przygotowywaniu różnego rodzaju dań. Można je kupować oddzielnie, ale często urządzenia mają charakter wielofunkcyjny, dzięki czemu można zaoszczędzić miejsce i jeszcze łatwiej przygotować poszczególne dania czy półprodukty.
Z tego względu przyda się robot kuchenny, który zwykle umożliwia miksowanie, siekanie czy wyrabianie ciasta. Dobrze gdy jest również wyposażony w blender i sokowirówkę – w przeciwnym razie warto kupić osobny sprzęt do takich zadań, gdyż okazuje się on niezwykle pomocny. Oczywiście nieodzowną rzeczą w każdej kuchni jest także czajnik elektryczny, dzięki któremu błyskawicznie można sobie zaparzyć wodę na herbatę czy kawę.