Zdrowe ciało

Jak możemy wzbogacić naszą dietę potrawami z jajkami?

Jak możemy wzbogacić naszą dietę potrawami z jajkami?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jajka są bogatym źródłem białka i innych składników odżywczych. Są również bardzo wszechstronne kulinarnie, łatwe do przygotowania i mogą być używane w mnogości przepisów. W rzeczywistości jajka mogą być włączone do diety zarówno śniadaniowej, obiadowej, jak i kolacyjnej.

Prawdopodobnie najbardziej wszechstronne pożywienie

Z Jajkami, uzupełniamy naszą dietę o białka, witaminy D i żelaza. Żywiąc się jajkami przyswajamy szeroki zakres witamin i minerałów, w tym witaminy A, B12, B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B9 (folian) i E; minerały takie jak cynk czy selen; plus przeciwutleniacze takie jak luteina czy karotenoidy – takie jak zeaksantyna, czy beta-karoten.

Jajka mają niską zawartość tłuszczów nasyconych, ale wysoką zawartość białka i cholesterolu, dlatego ważne jest, aby nie jeść ich zbyt wiele, jeśli jesteś na diecie, masz wysokie ciśnienie krwi lub cukrzycę. Jajka choć zdrowe, nie powinny być jednak spożywane codzienne. Tak jest jednak z każdym pokarmem, gdyż wszystko powinniśmy spożywać w sposób zrównoważony.

Znane przed wiekami

Jajkami żywiono się od wieków; Inkowie cenili je za wysoką zawartość białka, a w Chinach jajka uważano za symbol życia. Popularnością cieszą się po dziś dzień, przez co widujemy je w najróżniejszych formach i większości diet.

Jajka można ugotować na twardo, usmażyć lub zrobić jajecznicę, ale można je również jeść na surowo lub wykorzystać w pieczeniu ciast i placków. Sposobów na implementację jajek do naszej diety jest ogrom, dzięki czemu otrzymujemy od nich więcej składników odżywczych.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*