Biznes i reklama

Magazyn na produkty spożywcze – jakie wymogi powinien spełniać?

Magazyn na produkty spożywcze – jakie wymogi powinien spełniać?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Magazynowanie produktów spożywczych jest zazwyczaj trudniejsze niż w przypadku innych branż. Wymogi sanitarne i szybkie psucie się jedzenia wymagają użycia dodatkowych rozwiązań. Wiele zależy od konkretnych produktów, które się składuje. Co może pomóc w magazynowaniu pożywienia? 

Żywność mrożona

Najważniejszym wymogiem w przypadku żywności mrożonej jest niska temperatura. W tym celu często stosuje się komory chłodnicze. Muszą być odpowiednio szczelne, żeby jedzenie nie uległo zepsuciu. Pracę w takich magazynach ułatwiają bramy szybkobieżne, które natychmiastowo pozwolą wydać towar. Są też odporne na warunki zewnętrzne. W komorach chłodniczych najczęściej umieszcza się mięso, nabiał albo tłuszcze. W przypadku mrożonek stosuje się pomieszczenia, gdzie temperatura jest niższa od -18°C. 

Żywność niemrożona 

Magazynowanie jest trochę prostsze w przypadku żywności niemrożonej. Trzeba jednak uważać na wymogi sanitarne, gdzie trzeba zwrócić uwagę na czystość magazynu. W tym celu często stosuje się łatwe w czyszczeniu płytki ceramiczne. Wszystkie produkty należy umieszczać na regałach, gdzie niedopuszczalne jest ich układanie na podłodze. Uniknąć tego pozwolą drewniane palety. Należy zwracać na daty ważności, gdzie zepsuty towar należy szybko oddzielać od świeżego. Świeżość produktów pozwoli zachować odpowiednia wentylacja. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*