Pasty orzechowe kojarzone są w Polsce głównie z masłem z orzeszków ziemnych. Ich rodzajów jest jednak znacznie więcej. Świetnie nadają się nie tylko do chleba, ale również jako dodatek do potraw. Są przy okazji bardzo zdrowe i pożywne. Co warto wiedzieć o różnych pastach orzechowych? 

Rodzaje past orzechowych  

Najpopularniejszym rodzajem pasty jest z pewnością masło orzechowe. W ich przypadku trzeba jednak uważać na zawartość orzechów w składzie, bo czasami jest ono zastępowane niskiej jakości zamiennikami. Coraz popularniejsza jest pasta migdałowa, która znana jest niskiej zawartości tłuszczów. Znanym połączeniem są orzechy laskowe z dodatkiem kakao w formie kremu, który można kupić na https://tureckiesmaki.pl/sklep/kategoria/pasty/. Trochę droższa jest pasta z nerkowców, która uważana jest za jedną z najzdrowszych dzięki dużej zawartości miedzi oraz żelaza. 

Dlaczego warto jeść pasty orzechowe? 

Pasty orzechowe to znacznie zdrowsza opcja niż kremy oparte na cukrach i tłuszczach. Dzięki dużej zawartości białka, witamin i minerałów są świetnym urozmaiceniem diety. Nie przez przypadek często używają ich osoby, które ćwiczą na siłowni. Pasty zawierają sporo błonnika, który wpływa pozytywnie na procesy trawienia. Dzięki słodkiemu smakowi mogą zastąpić w diecie słodycze, co pomoże zrzucić zbędne kilogramy.